Шина против бруксизъм

Бруксизмът е третото по честота дентално заболяване след кариеса и пародонтита като се среща все по-често сред хора в активна възраст. Една от водещите причини е ежедневният стрес и нервно напрежение.

Най-общо се проявява като нощно скърцане със зъби, поради повишен тонус и съкращения на дъвкателните мускули. Пациентът обикновено не знае, че скърца със зъби, но съобщава за сутрешно напрежение, болка и скованост в мускулите на лицето. С времето се стига до изтриване на естествените зъби, счупване на всякакъв вид възстановявания на зъбите, промени в темпоро-мандибуларната става и дъвкателните мускули, болки във врата и рамената.

За предпазване на зъбите по време на сън се използва оклузална шина от мека пластмаса. Така се забавя изтриването (абразията) на естествените зъби, а денталните възстановявания (обтурации (пломби), фасети, корони, мостове и др.) се предпазват от счупване. Повишаването на височината на захапката води до пренастройване на тонуса на дъвкателната мускулатура. Често се налага и допълнително лечение с медикаменти и консултация със специалисти от различни области.

dentacool_stomatolog_varna_img-010
Шина против бруксизъм върху долна челюст
dentacool_stomatolog_varna_img-039
Шина против бруксизъм
dentacool_stomatolog_varna_img-065
Шина против бруксизъм
dentacool_stomatolog_varna_img-053
Шина против бруксизъм

Ако имате съмнения, че страдате от бруксизъм, можете да ни пишете чрез контактната форма в раздел Контакти.