Денталното здраве започва с редовна, ефективна лична орална хигиена, периодични профилактични прегледи и клинична орална хигиена.

Ние обучаваме нашите пациенти как да поддържат личната си орална хигиена на високо ниво като препоръчаме индивидуално на всеки пациент най-подходящия комплекс от методи и средства за почистване- избор на четка за зъби, паста, вода за уста, интердентални (междузъбни) четки, конци за зъби, средства за контрол на ефикасността на оралната хигиена и др.

Клиничната орална хигиена (професионално почистване на зъбен камък и зъбна плака) се провежда два пъти годишно при пациенти без заболявания на пародонта (околозъбните тъкани- венци, кост) и на по-кратки интервали при пациенти с гингивит (възпаление на венците, кървене, оточност и др.) и пародонтит (възпаление, засягащо освен венците и околозъбната кост, наличие на пародонтални джобове, видимо отдръпване на зъбния венец, оголване на зъбите, подвижност и др.).

Зъбната плака представлява невидим лепкав биофилм, който се състои от микроорганизми, хранителни остатъци и др. Ако зъбната плака не бъде периодично отстранявана, тя минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в твърд налеп -зъбен камък, който не може да бъде отстранен в домашни условия.

Непочистените зъбна плака и зъбен камък водят до заболявания на венците (гингивити и пародонтити) и кариеси по зъбите.

Оцветяванията от кафе, чай, цигари, червено вино, някои храни и др. са неестетични.

Клиничната орална хигиена включва:

Почистване на зъбен камък и плака с ултразвук

Под действието на леките вибрации на ултразвуковия накрайник се премахват само наслояванията върху зъбите без да се увреждат твърдите зъбни тъкани.

dentacool_stomatolog_varna_img-004
Преди- наличие на зъбен камък
dentacool_stomatolog_varna_img-032
След- почистени зъбни повърхности
dentacool_stomatolog_varna_img-180
Преди- наличие на зъбен камък
dentacool_stomatolog_varna_img-181
След- почистени зъбни повърхности

Премахване на налепи и оцветявания с AirFlow

Представлява обработване на повърхността на зъбите със специален дентален прах (стоматологична сода), въздух под налягане и вода. Особено ефективен е в междузъбните пространства, при мостове, в трудно достъпни места за почистване, при оцветявания от кафе, чай, цигари и др. като се постига изсветляване на зъбите до техния естествен цвят. Ако желаете още по-бели зъби, това може да се постигне чрез избелване на зъбите. Повече информация може да откриете в раздела Естетична Стоматология.

dentacool_stomatolog_varna_img-219
Преди-зъбен камък и оцветявания
dentacool_stomatolog_varna_img-220
След-почистени зъбни повърхности
dentacool_stomatolog_varna_img-178
Преди- налепи, оцветявания и зъбен камък
dentacool_stomatolog_varna_img-179
След- почистени зъбни повърхности

Полиране на зъби с четки, гумички и пасти

По този начин се постига по-гладка повърхност на зъбите като се намалява полепването на нови налепи и отлагания,  реминерализация на зъбите чрез подходящи пасти.

Обработка на пародонтални джобове

При вече развил се пародонтит се образуват пародонтални джобове с по-голяма дълбочина, налагащи допълнително почистване с ръчни пародонтални инструменти под локална анестезия.

Шиниране на увредени от пародонтит зъби

При пародонтоза се губи костта около зъбите, при което те се оголват и стават подвижни. Ако бъдат шинирани с влакно и фотокомпозит, се удължава престоя им в устата като се подобрява функцията им.

dentacool_stomatolog_varna_img-186
Преди-раздалечени и подвижни зъби поради пародонтит
dentacool_stomatolog_varna_img-188
След шиниране-стабилизирани и естетично възстановени контакти между зъбите
dentacool_stomatolog_varna_img-185
Преди-раздалечени и подвижни зъби поради пародонтит
dentacool_stomatolog_varna_img-187
След шиниране-стабилизирани и естетично възстановени контакти между зъбите

Клиничната орална хигиена се препоръчва при:

  • Пациенти с риск за развитие на пародонтални заболявания- при диабет, при бременност и др. Прочетете повече за състоянието на венците по време на бременост в нашия Блог.
  • Преди провеждане на всички видове стоматологични интервенции- избелване, обтурации, препарация на зъби за корони и мостове, ортодонтско лечение с брекети, екстракции на зъби, имплантологично лечение и др.