Консервативното зъболечение се занимава със заболяванията на твърдите зъбни тъкани (кариес) и неговите усложнения (пулпит и периодонтит).

Лечение на кариес

Кариесът е инфекциозно заболяване на твърдите зъбни тъкани, предизвикващо се от микроорганизми и благоприятстващо се от недобра устна хигиена, наличие на зъбна плака и зъбен камък, честа консумация на захарни, лепливи храни и газирани напитки, наследствена предразположеност, стари обтурации (пломби)- с отчупвания или надстърчащи ръбове, широки корони и мостове и др.

Кариесът може да засегне всяка повърхност на зъба, но най-често се разполага по дъвкателната повърхност на задни зъби, между съседни зъби (на двете контактуващи повърхности), по корените на оголени зъби.

Зависимост кога е открит кариеса, той може да бъде повърхностен, със средна дълбочина, дълбок почти до пулпата (живата тъкан на зъба) или вече увреждането да е засегнало и нея (пулпит).

Колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-малко по обхват, време, труд и средства е необходимото лечение!

Кариес инфилтрация с ICON

Това лечение се прилага при начален кариес (бели петна) без отнемане на никаква зъбна тъкан и без необходимост от упойка!

Инфилтрацията се избира, когато вече са налични бели кариозни петна по зъбите (по гладките повърхности примерно след ортодонтско лечение с брекети или между зъбите), но все още няма видима загуба на зъбна тъкан т.е. има промяна в цвета, но не и нарушена повърхност на зъба. Най-ценното е, че се задържа развитието на кариеса в ранен етап без да се налага отнемане на тъкани от зъба и съответно без никаква болка и нужда от упойка. В същото време инфилтрираните бели петна променят цвета си и оптически се сливат с цвета на здравия емайл.

dentacool_stomatolog_varna_img-013
Преди- бели петна на горен зъб
dentacool_stomatolog_varna_img-031
След-кариес инфилтрация с Icon

Обтурация (пломба)

Неусложненият кариес се лекува чрез директно възстановяване (обтурация/пломба) на липсващата зъбна тъкан със съвременни материали според показанията- композитни материали (фотокомпозити, фотополимери), глас-йономерни цименти, компомери и др. Ние използваме доказали качеството си материали на водещи производители- GC, 3M ESPE. Така се възстановява естетически и функционално засегнатия зъб директно в кабинета.

dentacool_stomatolog_varna_img-011
Преди- стари пломби от дентална амалгама на горна челюст
dentacool_stomatolog_varna_img-029
След- фотополимерни обтурации на горна челюст
dentacool_stomatolog_varna_img-072
Преди- обтурации(пломби) от дентална амалгама на долна челюст
dentacool_stomatolog_varna_img-075
След-фотокомпозитни обтурации (пломби) на долна челюст
dentacool_stomatolog_varna_img-205
Преди-стара обтурация и кариес
dentacool_stomatolog_varna_img-206
По време на манипулацията
dentacool_stomatolog_varna_img-207
Изолация на зъбите с кофердам
dentacool_stomatolog_varna_img-208
Фотополимерна обтурация
dentacool_stomatolog_varna_img-003
Преди-стара счупена пломба
dentacool_stomatolog_varna_img-026
По време на манипулацията
dentacool_stomatolog_varna_img-047
Фотополимерна обтурация

Вставки (inlay, overlay)

При големи по обхват и обем кариозни дефекти се препоръчва изработката на вставки (инлей, овърлей) от композитен материал или керамика. За целта се взема отпечатък от предварително подготвения зъб, а зъботехникът изработва възстановяването, което се фиксира постоянно към лекувания зъб.

Предимствата на лабораторно изработените вставки при големи дефекти са по-малкото полимеризационно свиване на фотокомпозитите т.е. по-голяма здравина и точност, по-лесният визуален контрол на всички граници на възстановяването върху гипсовия модел, две по-кратки манипулации за пациента, вместо една значително по-дълга и др. Прочетете повече информация в раздела Протетична Стоматология.

dentacool_stomatolog_varna_img-170
Стара композитна обтурация (пломба)
dentacool_stomatolog_varna_img-171
Силно разрушен зъб с дълбок кариес
dentacool_stomatolog_varna_img-172
По време на манипулацията
dentacool_stomatolog_varna_img-173
Овърлей върху работен модел
dentacool_stomatolog_varna_img-174
След-Композитен овърлей

Ендодонтия

Ендодонтско лечение на корено-каналната система на зъба при пулпит и периодонтит

Ендододонтията е дял от денталната медицина, насочен към лечение на заболяванията на зъбната пулпа („нерва“ на зъба) –пулпит,  и костта около корените на зъбите- периодонтит.

Основни причини за пулпита са не навреме или недобре лекуван кариес, травма на зъба, счупване и др. Симптоми на пулпното възпаление (пулпит) са остра, спонтанна предимно нощна болка, болка от топло, студено, при хранене и докосване. При прогресиране на процеса в дълбочина и некротизиране на зъбната пулпа възпалението обхваща и костта около корените на зъба. Развива се периодонтит, който може да протече или с остра спонтанна предимно дневна болка, силна болка при стискане и отхапване (остър периодонтит) или почти безсимптомно (хроничен периодонтит).

dentacool_stomatolog_varna_img-164
Кореновите канали са запълнени с гутаперка
dentacool_stomatolog_varna_img-143
Рентгенови снимки преди и след ендодонтско релечение
dentacool_stomatolog_varna_img-165
Фотополимерно изграждане на зъб след ендодонтско лечение

Лечение на фрактури (счупвания) на зъба

В зависимост от обхвата и обема на засегнатите тъкани се определя индивидуалния лечебен подход:

При фрактури на живи (витални) зъби, засягащи само емайла и дентина се прилага  консервативен подход, целящ запазване на здравите тъкани и възстановяване с обтурация (пломба).

dentacool_stomatolog_varna_img-009
Преди- фрактуриран горен централен резец
dentacool_stomatolog_varna_img-027
По време на манипулацията
dentacool_stomatolog_varna_img-059
След- възстановен с бондинг горен централен резец

При фрактури на девитализирани (умъртвени) зъби обикновено се налага допълнително укрепване на останалите зъбни тъкани и възстановяване с фибро щифтово изгрждане или пинлей и обвивна корона. Прочетете повече информация в раздела Протетична Стоматология.

dentacool_stomatolog_varna_img-017
Зъб, възстановен с фиброщифт
dentacool_stomatolog_varna_img-034
Металокерамична корона
dentacool_stomatolog_varna_img-209
Преди-фрактура на девитализиран зъб
dentacool_stomatolog_varna_img-210
По време- зъбно пънче, изградено с метален пинлей
dentacool_stomatolog_varna_img-211
След-металокерамична корона

При фракури, засягащи пулпата на живи зъби се налага биологично лечение за запазване на виталитета на зъба или кореново лечение без запазване на виталитета.

При фрактури на корена или по дългата ос на зъба често се налага екстракция (изваждане) на зъба и заместването му с мостова конструкция или имплант с корона.

Колкото е по-голямо разрушението на зъба, толкова повече манипулации са необходими за трайното му естетично и функционално възстановяване!

За да се избегне по-всеобхватно лечение е важно ранното откриване на денталните проблеми и своевременното им решаване!

Запишете час за профилактичен преглед сега!